Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Rop Gonggrijp & XS4ALL
complotarchiveliteraturesources

photo: Hack-Tic #4

Access for All

De man die ons het internet gaf


Het was maar een klein artikeltje in de krant. "Wikileaks-verdachten verliezen zaak om openheid dataverzoeken". Drie verdachten in een onderzoek naar klokkenluiderswebsite Wikileaks mogen niet weten welke internetbedrijven hun gegevens hebben overhandigd aan de Amerikaanse overheid. Zij hadden voor de rechter geëist dat die informatie openbaar moest worden. De verdachten, onder wie de Nederlandse hacker en activist Rop Gonggrijp, het IJslandse parlementslid Birgitta Jónsdóttir en beveiligingsexpert Jacob Appelbaum, worden verdacht van betrokkenheid bij het lekken van geheime informatie via Wikileaks.

En vervolgens lees je allerlei reacties over hackers, met-je-poten-er-vanaf-blijven en andere ongenuanceerde kreten van pubertjes die amper een icoontje op hun smartphone kunnen aantikken. Tijd voor een beetje educatie van deze jeugd.

Internet
Op 14 februari 1876 diende Alexander Graham Bell zijn patentaanvraag voor de telefoon in. Honderd jaar later, zo rond 1988, kwam de eerste IBM-PC op de markt en werd "computeren" beschikbaar voor de massa. En daarmee doken ook de "nerds" op die zich verdiepten in de technologie en haar mogelijkheden. Rop Gonggrijp was zo iemand. Tot die tijd hield hij zich voornamelijk bezig met het hacken van telefoonlijnen. Telefoontoestellen werkten met piepjes, waarvan de toonhoogte een cijfer representeerde. En met die piepjes kon je het een en ander aansturen. Zo had ik bijvooorbeeld een apparaatje waarmee ik op afstand mijn antwoordapparaat instructies kon geven. Dit was ook de tijd van het Franse minitel. Communicatie en informatie overdracht op afstand begon nieuwe mogelijkheden te krijgen.

In 1969 was door de Amerikaanse defensie het ARPANET opgezet, dat in 1983 werd omgezet naar een TCP/IP protocol. Eerst in 1991 werd het World-Wide-Web project door Europese CERN medewerkers opgericht en pas in 1993 werd dit voor bedrijven en particulieren opengesteld. Tot die tijd was het WWW nog afgesloten en alleen toegankelijk voor overheden en universiteiten. In 1996 claimde ik mijn eigen URL in het DNS-systeem. Het was de tijd van bulletin-boards en 300-1200-2400 baud modems (terwijl we tegenwoordig via glasvezel met 100.000.000b modems of meer werken). En Rop wist 25 jaar geleden al hoe we via de telefoonlijn en een modem op de universiteit toegang konden krijgen tot de wereld tegen locale kosten.

Access for All
Rop vond het een misstand dat alleen de overheid en monopolist KPN konden bepalen wie wel en wie niet aan wereldwijde informatie mocht komen. En dus richtte hij met 5 anderen het bedrijf Access for All op, met als doelstelling precies waar de naam voor staat: iedereen moet het internet op kunnen. En dat werd een succes en een luis in de pels van KPN. Het hek was van de dam en de wereld was geopend. Het enige wat KPN nog kon doen was de monopolie terugkopen door XS4ALL over te nemen. En dat heeft Rop financieel gemaakt, zoals ook zijn geest is ingesteld: onafhankelijk.

rop.gongri.jp
Ik heb Rop maar oppervlakkig gekend. Ik behoorde niet tot de incrowd en had het te druk met mijn geneeskunde studie om daarnaast ook nog eens uren lang te gaan zitten "analyseren". Wel heb ik ooit een artikel voor HackTic geschreven en hem ontmoet op de eerste internationale CCC conventie in Paradiso Amsterdam. Dat was een leuk gebeuren, want daar zag je de pakken met stropdassen (de BVD) en de T-shirts met spijkerbroeken (wij) als achterdochtige groepen tegenover elkaar staan en hoorde je gesprekken verstommen als er weer eens een stropdas te dicht in je buurt kwam. Het was ook de tijd waarin het tijdschrift HackTic in een blanco envelop werd verzonden, bang dat deze anders door de post onderschept of je adres bekend zou worden.

Was Rop er niet geweest dan had de huidige internetcultuur in Nederland er waarschijnlijk anders uitgezien. En die onafhankelijke geest heeft hij behouden. Kennis is macht, en de macht hoort aan het volk. Dus hoort de kennis aan het volk. En kennis verkrijg je via vrije toegang tot informatie. Onafhankelijk van de met dubbele agenda's hersenspoelende Main-Stream-Media.

Sympatiseren met WikiLeaks past in deze filosofie. En eveneens het recht op vrije informatie, zoals in onze Grondwet en het EVRM vastgelegd. Hoedt u voor overheden die u van onafhankelijke informatie verstoken wil laten zijn. Dat hebben we bij de machthebbers van de kerk gezien. Bij de machthebbers van dictatoriale landen. En zien we nu ook bij de "vrije" democratische landen.

(Staats)geheimen
Wikipedia definieert staatsgeheimen als "geheimen, iets wat verborgen moet worden gehouden en niet openbaar mag worden, om de staatsveiligheid of de integriteit van de regering te waarborgen". Staatsveiligheid lijkt mij een prima reden. Echter naar mijn idee komt die veiligheid eerst in het geding wanneer de staat in een gespannen situatie staat tot andere landen. Noem het maar oorlog, zoals de staat waarin de USA vrijwel permanent verkeerd. Binnenlandse problemen zijn er natuurlijk ook, maar daarvan is de classificatie staatsgeheim vrij overdreven. Als we ons realiseren dat de regering eerst "het land in moet" om kennis te nemen van wat er speelt lijkt het me eerder dat het volk geheimen heeft voor de staat dan andersom.

De integriteit van de overheid is wat anders. Die kan natuurlijk wel ter discussie komen te staan, en dat is ook de taak van het controlerende parlement. Verder is op geen enkele wijze te begrijpen waarom informatie moet worden achtergehouden. Repressie van het volk, een betere verklaring kan ik niet vinden. En dat blijkt ook uit andere recente ontwikkelingen. Zo konden we in de webkrant NU.nl van 27.01.2013 lezen: "Daarnaast is er een inlogcode voor medewerkers van het Ministerie van Justitie tot het systeem. Dat zou nodig zijn om urinemonsters van gedetineerden te controleren." De stap naar verzekeraars, politie, en andere partijen is dan nog maar klein. De overheid wil de vrijheid van informatie en haar toegankelijkheid inperken. Hackers worden vervolgd, en zelf graaien ze met straatcamera's, trajectcontrole en zelfs in EPD's bijelkaar wat ze maar tegenkomen. Ze willen het internet (en daarmee de kennis en de macht), dat Rop aan ons heeft gegeven, weer terugnemen.

En met die gedachte is het zeer ernstig te noemen waar dit artikel mee begon. Zelfs de informatie over zichzelf mogen deze "verdachten" niet weten. "Geheimhouding is nodig om het onderzoek in goede banen te leiden. Openheid zal de operaties van de overheid in de weg zitten", besloten de rechters. Daarmee lijken de grondrechten waarop onze democratie is gebouwd ondergeschikt te worden aan ..., tja, aan wie of wat eigenlijk?



author: Ton   |   published: 28.01.2013   |   updated: 28.01.2013   |   comments: allowed