Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Web Stalking
Er zijn zo af en toe van die wetjes waarvan de gewone burger denkt: "Ach, ze doen maar, ik heb niets te verbergen." En als ze daarmee TERRORISTEN opsporen is het alleen maar goed.

Wat met het concept terroristen bedoeld wordt is een discussie apart. En ik ben een van de eersten die echt niets te verbergen heeft. Toch heb ik behoefte aan privacy en zet ik mijn BSN-, GSM-, BANK- en andere nummers niet klakkeloos op deze pagina.

Waarom niet? Er kan misbruik van worden gemaakt.
Door wie dan? Leest u dit artikel maar eens.


De wetgeving
U heeft het recht om te zwijgen. U heeft het recht op een advocaat. Alles wat u zegt (of schrijft, of doet) kan en zal tegen u worden gebruikt. En de overheid is de eerste die dat kan en ook zal doen.

En u zegt, schrijft en doet nogal wat. Alleen weet u niet dat of hoe dit geregistreerd wordt:
- computers: cookies, e-mail, webpagina's, social accounts (Facebook, Twitter, etc.)
- auto's: kentekenplaten, RDW, verzekering en APK, trajectcontrole
- telecom: GSM-, GPS, telefoon- en gespreksverkeer
- NUTS-meters: GAS, ELECTRA-, WATER, OV-kaart, ZIGGO-, UPC- en KPN modems
- apparatuur: Google-glass, alarminstalatie, sportmonitor, etc.
- pasjes: bankpas, creditcard, airmiles, winkelwagenscanners
- camera's: openbaar, in ATM, bij verkeerslichten, particulieren, drones

Logisch en nodig dat daar wetten over/voor/tegen worden gemaakt. Zo hebben we de wetten over beperking/uitbreiding van de opslag van ICT-gegevens via:
- 21.12.2012 Patiënten Dossiers
- 11.02.2013 Auto-kentekens
- 14.09.2007 Telecommunicatie
- 23.10.2009 Internetgegevens

Hier is heel veel over te zeggen. Laat ik me vandaag beperken tot het (onbewuste) internetverkeer.

Een verzonden e-mail
Gisteren schreef ik een artikel n.a.v. Kamervragen van mr. Lilian Helder. Meestal breng ik de personen over wie ik schrijf op de hoogte. En mijn outlook staat ingesteld op het automatisch vragen van een bevestiging. Het resultaat is dat Lilian keurig bevestigde dat ze mijn e-mail ontvangen had. Links ziet u een schermafdruk (klik om te zoomen). En daarmee gaf ze mij onbewust onderstaande informatie. (Ik heb sommige details ingekort en vervangen door ...)

x-store-infoJ++/JTCzmObr++wNraA4Pa4f5Xd6uensxNRGNyaWNydXPXcED4E6...
Authentication-Resultshotmail.com;
spf=none
(sender IP is 62.58.80.111)
smtp.mailfrom=l.helder@tweedekamer.nl;
dkim=none header.d=tweedekamer.nl;
x-hmca=none header.id=l.helder@tweedekamer.nl
X-SID-PRAl.helder@tweedekamer.nl
X-AUTH-ResultNONE
X-SID-ResultNONE
X-Message-Statusn:n
X-Message-DeliveryVj0xLjE7dXM9MDtsPTE7YT0xO0Q9MTt...
X-Message-InfoaKlYzGSc+LntszwVaofz59OPliTwO9Y7UYjRgfEni7qI+TKNBagjASMNd...
Receivedfrom mail1.parlement.nl ([62.58.80.111])
by BAY0-MC1-F40.Bay0.hotmail.com
with Microsoft SMTPSVC(6.0.3790.4900);
Fri, 17 May 2013 22:01:55 -0700
X-IronPort-AVE=Sophos;
i="4.87,696,1363129200";
d="scan'208,217";
a="606106"
Receivedfrom unknown
(HELO vsw-exf-002.tweedekamer.statengeneraal.local)
([10.100.8.76])
by mail1.parlement.nl with ESMTP/TLS/AES128-SHA;
18 May 2013 07:01:54 +0200
Receivedfrom EVS-EXB-001.tweedekamer.statengeneraal.local
([fe80::3040:6a9e:3e42:dc5])
by vsw-exf-002.tweedekamer.statengeneraal.local
([::1]) with mapi;
Sat, 18 May 2013 07:01:54 +0200
FromHelder L. <l.helder@tweedekamer.nl>
ToTon <news@thehagueconspiracy.com>
DateSat, 18 May 2013 07:01:53 +0200
SubjectGelezen: mededeling
Thread-Topicmededeling
Thread-IndexAc5TehB3ng1skoN+REK6LrK...
Message-ID<3202ABD1...396B@EVS-EXB-001.tweedekamer.statengeneraal.local>
Accept-Languagenl-NL
Content-Languagenl-NL
X-MS-Has-Attach 
X-MS-TNEF-Correlator 
acceptlanguagenl-NL
Content-Typemultipart/report;
boundary="_000_3202ABD1ECE4D24FB376A3181EB21F2...";
report-type=disposition-notification
MIME-Version1.0
Return-Pathl.helder@tweedekamer.nl
X-OriginalArrivalTime18 May 2013 05:01:55.0703 (UTC) FILETIME=[D190A870:01CE5384]

Een bezoekje aan een website
Wanneer u in een browser een webpagina opzoekt worden gegevens bewaard. Op uw eigen computer, in de vorm van cookies. En op de computer van de server, in de vorm van logfiles. Zo'n logfile bevat informatie over uw IP-adres, uw operating-system, en nog wat andere zaken. Zo'n logfile ziet er bijvoorbeeld uit als hieronder (klik om te zoomen).



De eigenaar van de website weet daarmee waar vandaan u inlogt, welke taal u gebruikt, waar u naar op zoek bent, wie u heeft doorverwezen of welke zoekmachine u heeft gebruikt. En verder kan het informatie opvragen die uw computer zelf genereert en verborgen via een form of code in de url kan worden ontvangen. Voor een simpel voorbeeld om te zien van wat er over uw computer kan worden uitgevraagd klikt u op: of
Op deze website door mij gegarandeerd zonder enig risico. Hiermee wordt niets over u geregistreerd.

En uiteraard heeft u de nodige sociale "gratis" accounts aangemaakt. Bij Google-plus™, Facebook™, Twitter™, Gmail™, Flickr™, Tumblr™, Evernote™, Dropbox™ en andere cloud-"services". Bij voorkeur op servers in Amerika, zodat de US-government met hun "patriot-act" alles kunnen opvragen. Zij kennen al uw voorkeuren en smaak (restaurant, vakantiebestemming, films en TV-series, zelfs uw favoriete standje en type na het bezoek van een porno-site.) Verder "tagged" u uw foto's op uw facebook-pagina, en doet "facial-recognition" software de rest. Bekend is wat u op die datum, met wie, waar deed. En wat u niet zelf doorgeeft doet onze overheid wel voor u. Bijvoorbeeld uw bank- en reisgegevens. Het is dan ook belangrijk dat u uw naam op uw vliegticket goed spelt. Anders werkt het systeem niet en krijgt u een boete. En doet u het wel goed, dan kunnen ze de database koppelen en wordt u op Schiphol direct aangehouden.

Gebruik van een GSM telefoon
U wacht smachtend op uw Google-Glass™ bril, zodat alles wat u ziet kan worden opgeslagen. Maar voorlopig moet u het nog doen met uw GSM telefoon, die u natuurlijk altijd bij u heeft en aanstaat. Jeroen Denis, vader van de vermiste Ruben en Julian, wist dat en zette (vermoedelijk) expres zijn telefoon uit. Maar u doet dat niet. U heeft immers niets te verbergen en u zult eens niet bereikbaar zijn...

En om eens te zien wat u allemaal niet te verbergen heeft, heeft de Duitse politicus Malte Spitz in 2010 zijn telefoongegevens opgevraagd bij Deutsche Telekom en deze data in een speciaal programma laten uitlezen. Kijk mee en huiver...



Net als bij het bezoek aan een website wordt ook bij uw GSM allerlei gegevens opgeslagen in een logboek. Informatie over de soort activiteit (SMS, telefonie, data), wanneer en hoe lang dat duurde, en naar/van wie. Maar ook over de locatie. De zendmast (Cell-id_A) met zijn bekende positie in lengte (Länge) en breedte (Breite) coördinaten en de bijbehorende richting (Richtung) in graden.

Het resultaat is dat nagenoeg tot op de seconde bekend is waar u bent en wat uw vermoedelijke activiteiten waren. En door alles te combineren en in een speciaal programma af te spelen kunnen uw reisbewegingen worden getoond, zoals in bovenstaande plaatje van vader Jeroen Denis. De Duitse krant Zeit Online heeft dat samen met politicus Malte Spitz gedaan. Hieronder staat het resultaat van een half jaar registratie. (Druk op de rode 'play' knop om deze in een 'film' af te spelen.)




Conclusie
Bent u een beetje geschrokken van het (modder?) spoor dat u achterlaat? En dan heeft u nog niet eens de -bewijs-filmpjes en foto's van uw eigen GSM/web-cam gezien! In de moderne (ICT)maatschappij kunnen we niet meer zonder dit soort mogelijkheden. Uw computers en telefoons zouden niet adequaat werken als het niet mogelijk zou zijn om zulke basis registraties te doen. En dat de overheid zich druk maakt om de "bewaartermijn" is aardig. Maar dat is symboolpolitiek. Wat veel meer belang heeft is wie toegang heeft of mag krijgen tot deze gegevens. Juist dàt moet geregeld worden.

De waarde van informatie zit niet in de opslag. Kijkt u daarvoor eens naar aflevering 1.4 van Jesse Ventura. Nee, de waarde van informatie zit wel in de toegang en het gebruik daarvan. Zo kunnen honderduizenden mensen bij uw EPD of GBA komen. Dat deed ik bijvoorbeeld meer dan 30 jaar geleden (inmiddels verjaard), toen ik mijn co-schappen liep en het adres wilde opzoeken van een leuk meisje dat ik had ontmoet. Stond gewoon in haar EPD, compleet met verjaardag, telefoonnummer, en info over haar ziekenhuisbezoek. En dat deed de officier van justitie te Leeuwarden vorige maand nog, toen hij wilde weten wat mijn bankrekeningnummer en saldo was. Ook volledig illegaal natuurlijk (en nog niet verjaard!).

Mijn probleem zit hem hoofdzakelijk in het feit dat twee takken van de trias politica (de wetgever en haar uitvoerders -OM/politie) buiten de derde tak om binnen de checks-and-balances, namelijk de rechterlijke macht, onze grondrechten schenden. Natuurlijk begrijp ik dat het voor het OM "lekker makkelijk" en efficiënt is om de regels aan hun laars te lappen. Maar daarbij vergeten ze regel 1 voor ambtenaren: zij staan ten dienste van het volk, en niet andersom. Financiële overwegingen mogen nimmer een argument zijn om de grondrechten van de burger te schenden.

Mijn boodschap in deze aan onze regering: geef ons de garantie dat niemand (ook de overheid zelf niet) misbruik kan maken van privacygevoelige gegevens. En regel dat, wanneer zoiets wel gebeurd, daar achteraf alsnog rechterlijke toetsing mèt consequenties voor misbruikers aan vast zit. Ook als de misbruiker de overheid zelf is! (zoals in bovengenoemde geval van de OvJ te Leeuwarden.)



Gerelateerde artikelen:
BLOG 10.02.2013 - Protectie van de POI (Person Of Interest)
BLOG 26.02.2013 - Jesse Ventura - Conspiracy Theory
BLOG 26.03.2013 - Telefoontaps en justitie
BLOG 08.05.2013 - AIVD (3) - koppelingen
BLOG 09.05.2013 - AIVD (4) - Welkom!
BLOG 14.05.2013 - AIVD (3) - Cyber Security
Zeit Online - Data retention
PC-active - spioneren via webcam


author: Ton   |   published: 19.05.2013   |   updated: 19.05.2013   |   comments: allowed

complotarchiveliteraturesources