Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.
İstiklal, istikbal, hürriyet, herşey adaletle kaimdir.
Onafhankelijkheid, toekomst, vrijheid, alles begint met rechtvaardigheid.
(Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Turkije
De afgelopen weken is er de nodige onrust geweest in Turkije. De berichtgeving is wisselend, afhankelijk van de geraadpleegde bronnen. Ik heb besloten om geen inhoudelijke informatie over de achtergronden te schrijven. Daar heb ik een hele goede reden voor, en ik zal me ook nu niet laten verleiden. Mijn persoonlijke mening gaat u nu dus niet van me krijgen. Wel wil ik enige nuancering aanbrengen in de media-verhalen die ronddolen. Ik heb namelijk mijn eigen (betrouwbare) bronnen.
Wat ik wel wil doen is wat commentaar geven op Nederlandse commentatoren. Hun opmerkingen komen voor hun eigen rekening en zijn reeds gepubliceerd. Ik zal er slechts naar verwijzen, maar daarmee krijgt u wel een beeld van de Nederlandse beleving:
Afshin Ellian schrijft in Elsevier het volgende: "Premier Mark Rutte sprak van 'ernstige zaak', maar de Turken hebben niets aan de voorzichtige Hollandse treurnis over het gewelddadige optreden van premier Erdogan."
Pieter Omtzigt (CDA) twittert volgens NRC: "Hele oppositie vraagt Timmermans om persoonlijk bij Turkse regering te protesteren bij zijn bezoek aan Turkije.".
Harry van Bommel (SP) stelt op de SP-website: "Ik roep de minister van Buitenlandse Zaken Timmermans op zich hier duidelijk tegen uit te spreken als hij woensdag het land bezoekt."
Martin Vrijland stelt zich eveneens kritisch op, publiceert video's van alternatieve bronnen, en verdenkt Başbakan Erdoğan van het willen herstellen van het Ottomaanse Rijk in het kader van de New World Order.
De discussie laat zich niet beperken tot Kemalisten versus Islamieten, of Oppositie versus AK-parti. Wat wel gezegd kan worden is dat de huidige regering veel voor het land gedaan heeft. Maar ook dat ze daarbij dankbaar mogen zijn voor de positieve omstandigheden. Met dit laatste bedoel ik o.a. de input (ook financieel) van de Europese Unie, de toename van toerisme, de buitenlandse investeerders (waaronder Rusland), en veel andere meevallers. En als het goed gaat zie je de signalen van onvrede bij minderheidsgroepen makkelijk over het hoofd of bagatelliseert men die.
Leiderschap
Maar op een gegeven ogenblik loopt de emmer dan toch over. En dan wordt er een respons verwacht. En aan die respons wordt het leiderschap afgemeten.
De leiders van Turkije vinden zich verlichte visonairen. Zij kijken vooruit en zien de weg voor het volk. Zij geloven dat Het Verlichte Pad (niet te verwarren met Lichtend Pad) begaan moet worden zonder zijwegen in te slaan. En soms moeten er offers worden gevraagd van het volk.
Mavzubahis vatansa, gerisi teferrurat. Het patriotisme staat op het spel, de rest zijn trivialiteiten. Het Turkse volk is een smeltkroes van groeperingen, die sinds Atatürk, de Vader der Turken, bijelkaar gehouden moeten worden. In dat opzicht zit Martin dicht bij de waarheid. Maar er spelen meer zaken, zoals we die ook bij de Arabische Lente zagen. Internet en vrijheid van informatie speelt daarbij een grote rol. De mensen van tegenwoordig zijn vaak beter opgeleid en beter geïnformeerd dan hun regeringsleiders. Mensen zien beleidsalternatieven en vinden het nodig daarvoor uit te komen. Kijk maar naar iemand als Edward Snowden.
Missie
De vraag die zich dan voordoet is hoe je jouw ideeën kunt overbrengen bij de machtshebbers. Als een olifant door de porceleinkast lopen en op tenen trappen is niet de oplossing. Turken zijn een trots volk en kennen het Oosterse gezichtsverlies. Verder dienen we heden ten dage andere culturen te respecteren en niet te proberen als een missionaris hen onze cultuur op te dringen. De ene cultuur is immers niet superieur over de andere. Die is dat hooguit binnen de bekrompen kaders van je eigen denkraam.
Het zou dan ook onjuist zijn om mensen tegen de muur te zetten, zonder enige ontsnappingsroute aan te bieden waarmee men zijn/haar eer kan behouden. Als het al nodig is om iemand jouw denkbeelden over te brengen dan nog moet je het aan de geadresseerde overlaten om naar ampel bereid eigen conclusies te laten trekken. Je moet mensen geen doop of besnijdenis opdringen. Ze moeten daar zelf voor kunnen kiezen.
Ik heb vorige week dan ook mijn zorgen per e-mail overgebracht aan geselecteerde kamerleden. En zij hebben daar adequaat op gereageerd. Van enkelen heb ik dan ook de toezegging gekregen dat ze de benoemde problematiek in de Tweede kamer aan de orde zouden brengen. Zie bijv. links de e-mail van de SP-fractie. En zij hebben zich aan hun woord gehouden. Zowel Pieter Omtzigt (CDA) als Harry van Bommel (SP) hebben hun missiewerk volbracht. Ik dank hen hartelijk voor het vertrouwen en het nakomen van de toezeggingen. Zo ziet u maar weer dan mijn uitingen van cynisme op deze blog niet altijd terecht zijn. Er bestaan ook betrouwbare politici! Mijn excuses aan alle goedwillenden.
Kamerdebat
In het Kamerdebat werden twee moties ingebracht met voldoende steun van met name de oppositie.
Oppositie: Motie Omtzigt (CDA) Constaterende dat de minister, terecht, in de pers de Turkse autoriteiten oproept een snel en gedegen onderzoek uit te voeren naar het geweld tegen demonstranten(en onafhankelijk zeg ik maar bij) ... verzoekt de minister van BuZa woensdag persoonlijk ... bij een lid van de Turkse regering te pleiten voor dit onderzoek ... inclusief het gebruikmaken van chemicaliën en het in het geheim vasthouden van demonstranten, en onmiddelijk verslag te doen van dit gesprek. Mede ondertekend door: van Ojik (GL), van Bommel (SP), Sjoerdsma (D66), Krol (50+), Roon (PVV), Thieme (PvdD), Voordewind (CU).
Regering: Motie Servaes (PvdA) Contstaterende dat de minister zijn zorgen heeft uitgesproken over de recente ontwikkelingen in Turkije ... verzoekt de regering bij een eerstvolgende mogelijkheid opheldering te vragen ... verzoekte tevens, via een vertegenwoordiger van de Hoge Europes Unie, in overleg te treden. Mede ondertekend door: ten Broeke (VVD)
Beantwoording: Mark Rutte (VVD) maakt zich ernstige zorgen en betreurt de gebeurtenissen en roept de Turkse regering op een dialoog op te starten. Alle overwegingen van de motie Omtzigt bevallen ons, alleen het dwingende karakter moet ik ontraden. We zullen ook andere kanalen gebruiken om onze zorgen over te brengen. Met de telefoon werkt het sinds 1887, sinds hij is uitgevonden, zo dat ook aan de andere kant moet worden opgenomen. En die zekerheid hebben we nog niet.
Om mij moverende redenen geef ik wederom niet mijn eigen mening. Wel spreek ik de hoop uit dat ook premier Rutte zijn "we zullen ook andere kanalen gebruiken" gestand zal houden.
Juist "die andere kanalen" bieden de mogelijkheid om de mensenrechten en naleving van het EVRM/IVRK te bespreken zonder belerende toon of gezichtsverlies. En ook daarbij geldt de wet van de telefoon. Als die niet wordt opgenomen, bel je later nog een keer terug. Net zolang totdat je de gezochte persoon aan de lijn hebt gekregen. En die zekerheid verlangen we wel!
Gerelateerde informatie:
18.06.2013 Tweedekamerdebat: De behandeling van Tuirkije
07.06.2013 weblogDemonstreren voor vrijheid
08.06.2013 weblogThe Hack List
11.06.2013 MVErdogan pakt iedereen op die tegen hem is
17.06.2013 SPTimmermans moet Turkije onafhankelijk onderzoek vragen
18.06.2013 NRCTimmermans belt Turkse collega
19.06.2013 ElsevierRegering moet Erodgan terechtwijzen
author: Ton | published: 20.06.2013 | updated: 20.06.2013 | comments: allowed
|