Prof.dr. M.P.C.M.
van Schendelen (1944)
2 kreeg dit jaar van de Telegraaf de gelegenheid om de Kersttoespraak
3 van de Koning van commentaar te voorzien. Hij is hoogleraar "politieke wetenschappen". Nu is dat volgens mij een contradictio-in-terminis, maar goed.
De professor, die volgens zijn eigen website een lobbyist voor Shell is, vond het allemaal erg mooi. Zijn enige punt van kritiek: "
Misschien zat hij alleen iets te lui in zijn stoel bij de open haard". Die "wetenschappelijke" conclusie van hem biedt natuurlijk een open deur voor zijn scheve bril en sigaar op de, kennelijk door hemzelf uitgekozen als meest flateuze en representatieve, foto. Maar ik zal het u besparen en richt me liever op de boodschap zelf.
Geen analyses dus over een klok die stilstaat op 1 minuut over 12, benen over elkaar geslagen, schilderijen van de dochters symmetrisch om het hoofd gedrapeerd, fotolijstjes op de bijzettafel, de kreukels in het vloerkleed, de ongelijkmatige verlichting met een schaduw die de verkeerde kant opvalt en het al voor de brandende open haard zittende ontbrekende glas whisky of port.
Vanuit de gezegende Kerstgedachte en het Vrede op Aarde ("Worldpeace", zoals de
miss Universe haar wens altijd uitspreekt) zal ik, zoals de Koning in zijn toespraak stelt,
"de verbinding zoeken" waarmee mensen samen een kracht kunnen ontwikkelen die bergen kan verzetten.
"In de gejaagdheid van het dagelijks leven, vaak gericht op het hier en nu, is Kerstmis een rustpunt; een moment voor bezinning op ons bestaan en op onze relatie met anderen, dichtbij en verder weg. Juist met Kerst, toch het feest van het licht, worden we herinnerd aan persoonlijk verlies en verdriet. Wie een dierbare heeft verloren, voelt in deze dagen de pijn extra scherp."
Misschien moet de RVD volgend jaar maar eens vragen of een arts i.p.v. een "politicoloog" de tekst wil nakijken. De Koning heeft het namelijk over
nocireceptoren terwijl hij misschien eigenlijk
fantoompijn bedoeld. Of een brandende sensatie van
thermoreceptoren zoals de man in het krantenbericht hiernaast. Wellicht
proprioreceptoren, zoals een
Jeroen Denis, wiens telefoon/GPS stond uitgeschakeld waardoor zijn positie in deze wereld onduidelijk werd en zelfs de patholoog anatoom uiteindelijk geen doodsoorzaak van zijn zoontjes
Ruben en
Julian kon vaststellen.
Diezelfde RVD die een onderzoek gelast naar het een uur
te vroeg beschikbaar stellen van de ondertiteling (een transcriptie is geen script, journalistjes van de MSM) middels teletekst door een NOS die weer een uur
te laat was toen de uitvaart van
Nelson Mandela
4 moest worden uitgezonden. Dat krijg je als je de klok stil zet, net na de klokkenluidende bel die niet gehoord mag worden.
"In het jaar dat achter ons ligt, is een sterk beroep gedaan op de veerkracht en het doorzettingsvermogen van grote groepen Nederlanders. Veel mensen maken zich zorgen over hun werk en hun inkomen. Zij voelen zich afhankelijk van maatschappelijke krachten waarop zij geen greep hebben."
De RVD "script schrijvers" hebben
beperkingen toegevoegd waarmee het discrimineert en "grote groepen" uitsluit.
"Het bepaalt mede het beeld dat mensen van zichzelf en van hun plaats in de samenleving en de wereld hebben." Een voorbeeld van zo'n niet-Nederlander is
Hüseyin Baybaşin, een Koerd die exact 18 jaar geleden door de Nederlandse autoriteiten op illegale wijze
5 zijn leven en toekomstperspectief is afgenomen. En de
èchte zorgen van veel mensen zijn veel zwaarder dan die van een beperkte economische focus op de Grote Dollar en werk-en-inkomen. Voor sommigen zwaar genoeg om er dan maar een eind aan te maken.
"Mensen zijn mensen door andere mensen", luidt een Afrikaans spreekwoord. En daarmee zijn het ook andere mensen die mensen hun menselijkheid weer kunnen afnemen. Zoals een levenslange opsluiting, waarvan het Europese Hof heeft gesteld dat dit een
misdaad tegen de menselijkheid is. Maar toch zijn de criminelen die dit op hun geweten hebben nog steeds niet voor het tribunaal gebracht. Noch de Koning, noch de lobby-politicoloog, noch de MSM durven dit uit te spreken, wat de toespraak onbehoorlijk onvolledig maakt.
"Voor velen is de afzondering echter niet vrijwillig. Hetzij omdat ze geen directe verwanten meer hebben. Hetzij omdat contacten zijn weggevallen. Zij zijn op zichzelf teruggeworpen en wachten vaak op een uitgestoken hand... Hoezeer mensen ook in een isolement kunnen leven, diep van binnen blijft de hoop..."
Een beetje gracieuze Koning had, net als de Russische
president Poetin van de week heeft gedaan,
GRATIE verleend aan die gevallen waarvan de internationale gemeenschap vindt dat er sprake is van onrecht. Zoals hij zelf zegt:
"concreet trachten het leed van anderen enigszins te verzachten." En dan
"niet afwachten" en het trachten af te schuiven op anderen als buurtbewoners, artsen en hulpverleners, maar
"die een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen en daarnaar handelen." Het verbeter de wereld, begin bij jezelf idee.
Laten we hopen dat het tijdstip op de klok bovenop de schoorsteenmantel een indicatie is voor de beslissing die onze Koning op oudjaarsavond gaat maken, en daarmee de kracht die
niet voelbaar werd op
"30 april van dit jaar" alsnog compenseert.