Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Vuur werk
De traditie om fikkie te stoken 1 gaat terug tot de ontdekking van het vuur. Festiviteiten en kalender/seizoenswisselingen, zoals de pre-Christelijke Walpurgisnacht 2, gaan gepaard met vreugdevuren. En die millenia oude traditie wordt nog steeds voortgezet. Variërend van een brandend kaarsje op een verjaardagstaart tot enorme brandstapels, zoals op de foto links van afgelopen Oudjaarsnacht op het strand bij Scheveningen.

Die traditie was vroeger wat minder professioneel georganiseerd dan tegenwoordig. Vroeger werd tijdens oudjaarsnacht alles wat los en vast zat tijdens een strooptocht meegenomen. Luiken van huizen, vlaggenstokken, autobanden, als het kon branden bestond de kans dat je het op 1 januari kwijt was. En verder heb je de variant die overgenomen is van de Chinezen, het vuurwerk 3 gebaseerd op buskruit, al dan niet aangevuld met kleurstoffen voor siereffecten.

En ook op dit gebied hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan. Kijken we naar pyrotechnische spektakels, zoals die waarmee Sydney het jaar opent, dan is te verwachten dat ook de thuisconsument wat meer wil dan een Bengaalse lucifer. Moet dat repressief beperkt en gecentraliseerd worden of juist worden geadviseerd en gekanaliseerd? Dat is een democratisch/politieke discussie waar dit platform niet voor bedoeld is.

Deze jaarwisseling hebben we dit vraagstuk zich zien voordoen. In het Haagse Sodom en Gomorra zijn 69 auto's 4 de fik in gegaan. Auto's die van eigenaren waren die deze gebruikten als vervoersmiddel. In het Brabantse Veen is ook een auto in vlammen opgegaan. De organiatoren hadden deze daartoe speciaal op de sloop gekocht. Netjes en beter geregeld dan in het Haagse van de voor 2 ton borrelende Aartsen.

Maar in Veen mocht dit niet en de, met zorg aangestoken, brand werd getracht te blussen. Dat vonden de aanwezigen niet leuk en hun protest werd genegeerd. De politie greep disproportioneel in waarna de zaak escaleerde. Ruim honderd man werden van hun vrijheid en hun jaarwisseling beroofd. Zeg maar het Erwin Lensink fenomeen van preventieve hechtenis, waarbij de Kamervragen 5 van 8 maanden geleden tot niets hebben geleid.


Het feestvuur in Veen
Er is altijd een groep die ook een feestje wil organiseren. "Ons feestje". Fons Naterop 6 burgemeester van Veen (gemeente Aalburg) had echter instructies gekregen van Ivo Opstelten: "Zero Tolerance". Waar normaliter alle overheidstaken worden gedecentraliseerd en de gemeente geacht wordt situaties beter te kunnen inschatten aan de hand van de plaatselijke omstandigheden, geldt dat niet voor de centrale repressie.

Om te voorkomen dat een in Brabant vele decennia oude traditie plaats zal kunnen vinden wordt het betreffende feestplein, eveneens traditiegetrouw, op oudjaarsdag afgezet met betonblokken 7. Daardoor kunnen in de oudjaarsnacht geen (zelfgekochte sloopauto's) naar het feestplein in Veen worden gesleept.

De feestgangers weten dat ook en startten dit jaar hun feestje daarom een dag eerder. Voordat de betonblokken zouden arriveren. Het bericht uit de media dat "daarna" blokken zijn geplaatst is dan ook onjuist. En dat is nu net het probleem van de onjuiste MSM-verslaggeving: omdraaien van causaliteit.

"Het is nu eenmaal traditie in Veen dat met oudjaar een auto in brand wordt gestoken", zegt de 15-jarige Joeri. "Bovendien hadden de jongens de auto zelf gekocht op de sloop. Er is dus niemand de dupe van geworden. Het was allemaal legaal.", aldus Stijn Cornet 8.

Wat er nou echt gebeurde laat Omroep Brabant ons in beelden zien, en dan met name de de razzia rondom en in café Lateja 9. Jongeren wilden hun traditionele feest houden. Iemand (geen belanghebbende) belde de brandweer om het vreugdevuur te laten doven. De feestgangers wilden dat niet. Als de brandweer mijn tuin in zou stormen om mijn BBQ te blussen zou ik ook verontwaardigd zijn. De jongeren waren de rechtmatige eigenaar van de auto, dus er was ook geen reden om in te grijpen, anders dan "geen vergunning aangevraagd voor een feestje op openbaar grondgebied".

Het echte probleem zit hem dus in het nalatig zijn van het gemeentebestuur. Getuige het verslag van de raadsvergadering van twee jaar geleden wisten ze dat ze maatregelen hadden moeten treffen, anders dan repressie. Ze hadden een feestterrein beschikbaar kunnen stellen. Het is niet gebeurd. Wat wel gebeurde is de executie van de Opstelten-repressie. De ontsporing is dus veroorzaakt door ongepast en disproportioneel overheidsoptreden. Eerst daarna is het geëscaleerd. Het had allemaal wel erg veel weg van de razzia 10 eerder dit jaar. De overheid heeft daar veel over vergaderd. Brieven en circulaires over geschreven. Kamervragen beantwoord. Maar ... niets geleerd!


Geweld tegen politie
En de propagandistische MSM media verdedigen dit repressieve beleid, zonder naar de feiten of causaliteit te kijken. Sterker nog, ze hebben willens en wetens verkeerde informatie verspreid. Vorig jaar zijn ze daarop al betrapt door de Universiteit van Leiden 11. Met "tendentieuze berichtgeving over cijfers geweld tegen politie" afkomstig van een website van Roland Wichser, neemt de Telegraaf 12 dit anno 2014 opnieuw blindelings over.

Volgens NU.nl zijn er dit jaar veel meer incidenten rondom de jaarwisseling 13 geweest. In Nederland moest de brandweer 3500 keer 14 uitrukken, terwijl er in Frankrijk "slechts" 1067 15 auto's de fik in gingen. Verder zijn er meer dan 600 man 16 naar justitie gestuurd, een paar ogen verloren gegaan, niemand opgenomen in brandwondencentrum Beverwijk, en 7 agenten gewond geraakt.

Ik kan me eind jaren '80 nog herinneren waarbij ik met oudjaarsavond chirurgiedienst had op de EHBO van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Een rustige avond dus. Niets bijzonders. De MSM blazen het op om de Opstelten-agenda er door te kunnen drukken: iedereen moet zijn vrijheid inleveren. De NSA-tap op het internet en de Avondklok op straat. Het is alleen jammer dat we deze keer de schuld niet kunnen geven aan de Islam of de Oostblokkers.

Zo is het 16-jarige broertje van Yentl van Bergeijk (autochtoon) 17 opgepakt tijdens de rellen en zonder proces of redelijk vermoeden van schuld gevangen gezet. Een in een scootmobiel zittende moeder (? of baarder) van een van de jongeren vindt het wel allemaal wel best en is daar heel resoluut in: "Ik vind dat ze hem gewoon moeten vasthouden. Toen het kruispunt nog oud was kon dat, maar nu staan er allemaal mooie nieuwe gebouwen." 18.

Daarmee geeft ze eigenlijk de oplossing die de Aalburgse gemeenteraad twee jaar geleden al had moeten nemen: geef ze de ruimte, locatie en gelegenheid waar ze dan wel "ons feestje" mogen houden. Maar dat is niet gebeurd. Nalatigheid van de overheid waarvan de op de overheidsrepressie reagerende jongeren nu de schuld krijgen. Voor een liberaal begrijpt Opstelten er niet veel van.

Voor alle duidelijkheid: ik praat geen geweld goed. Integendeel, ik vind dat opdrachten van first-repsonders (vrijwel) ten alle tijden dienen te worden opgevolgd. Door dat niet te doen hebben de jongeren (reactief en dus causaal) het onheil zelf over zich afgeroepen. Ze hadden het kunnen voorkomen. Maar ook de gemeenteraad had dat (in eerste instantie) kunnen voorkomen, in plaats van ME en helicopters te sturen had dit geld van te voren geïnvesteerd kunnen worden in het organiseren en begeleiden van een mooi feest.

Maar wat ik zeker zo ernstig vind is dat de Nederlandse overheid rücksichtlos iedereen maar oppakt en daarmee zelfs privé terrein binnenstormt. Toen ditzelfde enkele maanden geleden gebeurde in hotels in Istanbul werd dit door de Europese gemeenschap scherp veroordeeld. En in Veen dan?

En uit de verslagen (van o.a. bovengenoemde moeder) blijkt dat minderjarigen, zonder dat de ouders tijdig zijn ingelicht, zijn opgepakt zonder proces. Het is begrijpelijk dat deze "verdachten" een schadevergoeding 19 willen. Laat dat dan maar ten laste gaan van het feest-budget van de borrel van Jozias van Aartsen of van Fons Naterop. De belastingbetaler hoeft niet op te draaien voor het onvermogen van burgemeesters.




author: Ton   |   published: 02.01.2014   |   updated: 02.01.2014   |   comments: allowed

15.01.2014
AD & De Roestige Spijker
Uitspraak voeging AD
Rechtbank Rotterdam
 
21.01.2014 11:00u
Julio Poch
KG rechtsbijstand
Rechtbank Den Haag
 
23.01.2014
Mauritz en Dankbaar
Boekpresentatie
hetVerbodenDagboek.nl
 
27.01.2014
slachtoffers Turkije
uitspraak art.12 procedure
Rechtbank Arnhem
 
11.02.2014
Louis Hagemann
Uitspraak herziening
Hoge Raad
 
17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag