De inlichtingendiensten hebben o.a. tot doel om vijanden op te sporen. Daartoe hebben zij zich zelf ver strekkende en wet overschrijdende bevoegdheden toegekend. Gezien de
big-data verzameling van privacy gevoelige gegevens over gewone burgers mag je aannemen dat deze overheidsinstanties de burger als (potentiële) vijand ziet. Vriendelijk is het in ieder geval niet.
En uit de causaliteit volgt dat aan de burger niet de keus wordt overgelaten de overheid anders dan weer als zijn vijand te zien. Daarmee is het onderbuikgevoel voor een heksenjacht
1 aangestoken en opgepookt door de overheid zelf. Mogelijk is dit alles niet terecht, maar dat verandert de beleving van veel burgers niet.
De oorzaak en de mogelijkheid er wat aan te doen ligt primair bij de overheid zelf. Eerst wanneer zij duidelijkheid en vertrouwen schept kan de burger dat vervremende gevoel weer kwijt raken.
Zucht,
O Tempora, O Mores! Wat een tijden zijn het en wat een zeden heeft die jeugd van tegenwoordig toch! In deze individualistische maatschappij meent niemand zich meer aan de regels te moeten houden en zijn/haar eigen gang maar te kunnen gaan. Maar zo zijn onze democratisch-sociale afspraken (lees: wetten) niet bedoeld. Als wetten anders moeten dan is dat prima, maar dan behoren die wel eerst veranderd te worden via de afgesproken procedures en niet opportunistisch op eigen houtje wanneer het toevallig even beter uitkomt.
Als er één partij is (eigenlijk drie) waarvan we mogen verwachten dat ze zich aan de regels houden dan is/zijn dat die van de Trias Politica. De wetgever, de uitvoerder en de controleur dienen wat dat betreft van onbesproken gedrag te zijn. Helaas, reden om ze wèl te bespreken zijn er voldoende. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat ze zelf naar de media toestappen om hun
five-minutes-of-fame te krijgen en de publieke opinie te beïnvloeden.
Пропага́нда (propaganda) noemen we dat, naar het Latijnse
propagare wat uitbreiden of voortplanten betekent.
Op 19 december j.l. heeft het HHC aangifte gedaan bij het OM tegen het OM. De reden daarvoor is dat in mijn ogen het Openbaar Ministerie willens en wetens grenzen heeft overschreden en... dat op vragen van het HHC hierover ontwijkend werd gereageerd. Voor wat er gebeurd is moet u de publicatie
2 nog maar eens doorlezen.
e-mail van
HHC aan
OM (dinsdag 17.12.2013 16:07u)
Geachte persofficier,
In twee publicaties van vandaag wordt gesuggereerd dat het OM informatie heeft vrijgegeven over de besloten zitting te Arnhem inzake de artikel 12 procedure tegen de heer Demmink van gisteren. Het gaat om het NOS en het NRC.
nos.nl/artikel/587605-politie-getuigt-in-zaakdemmink.html
nrc.nl/nieuws/2013/12/17/geen-bewijs-dat-demmink-turkije-bezocht/
Volgens deze kranten zouden "justitiële bronnen" gezegd hebben dat uit een rechtshulpverzoek van de AG Gerard Sta is gebleken dat Demmink in 1996 niet in Turkije is geweest. Mijn vragen aan u:
- Klopt het dat justitiële bronnen deze informatie hebben vrijgegeven?
Indien dat juist is:
- Welke bronnen zijn dit geweest en op welke wijze waren zij betrokken in deze zaak?
- Van wie kwam het initiatief om deze informatie naar de media te verspreiden en welke criteria hebben zij alsdan gehanteerd bij de media selectie.
- Aan welke regelgeving ontlenen deze bronnen hun bevoegdheid deze informatie vrij te geven?
- Indien dergelijke regelgeving niet bestaat, op welke wijze gaat u tegen hen optreden?
- Op welke datum is dit rechtshulpverzoek gedaan en wanneer is het antwoord ontvangen?
- Kan ik een kopie ontvangen van zowel het verzoek als het antwoord (met gehanteerde vertalingen)?
(Indien nodig doe ik daartoe een expliciet beroep op de WOB)
Indien dat niet juist is:
- Op welke wijze gaat u optreden tegen deze nieuwsbronnen?
In verband met een geplande publicatie over de regie-zitting te Utrecht (eveneens tegen Demmink) verneem ik graag vandaag (maandag 17-12-2013, deadline 24:00u) nog per e-mail van u.
Met vriendelijke groet,
Vervolgens heeft het HHC direct per telefoon nagebeld en de mondelinge toezegging gekregen dat ze er meteen naar zou kijken.
e-mail van
OM aan
HHC (woensdag 18.12.2013 08:44u)
Geachte heer Hofstede,
Ik heb uw mail doorgestuurd naar het Ressortsparket Arnhem/Leeuwarden, waar de zaak diende. Het parket Noord-Nederland heeft deze zaak niet onder zich.
Voor de zaak in Utrecht dient u zich te wenden tot de persvoorlichter van dat parket.
Met vriendelijke groeten,
Melanie Kompier
Persvoorlichter parket Noord-Nederland
e-mail van
HHC aan
OM (woensdag 18.12.2013 09:19u)
Geachte mevrouw Kompier,
Dank voor uw antwoord. Ik heb die publicatie met 24 uur uitgesteld.
Wel heb ik er heden naar gerefereerd (zie hieronder).
Heden heb ik een posting op mijn blog geplaatst waarin naar u of uw cliënt wordt gerefereerd en/of gelinkt. Het lijkt me correct u hiervan op de hoogte te brengen.
Permalink
20131218-rechter-ontneemt-regering-de-regie.htm
Archief:
archive.htm
RSS:
feed.xml
In vertrouwen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,
Met vriendelijke groet,
e-mail van
HHC aan
OM (woensdag 18.12.2013 10:32u)
Geachte persvoorlichter,
Mijn onderstaande vraag wil ik graag uitbreiden. In de volkskrant wordt gesteld:
"Gisteren heeft het Openbaar Ministerie in beslotenheid gezegd dat er geen bewijs is dat de heer Demmink in die periode in Turkije is geweest", aldus de woordvoerder van het ressortsparket.
volkskrant.nl/.../Demmink-niet-vervolgen-om-misbruik
Daaruit leid ik af dat de woordvoerder van het ressortsparket deze (besloten) informatie naar buiten heeft gebracht.
Naast mijn onderstaande vragen, u gisteren reeds gesteld, voeg ik hierbij deze vragen toe:
9 ) Of deze uitspraak van het VK juist is?
10) De naam en contactinformatie van deze woordvoerder?
11) Wat zijn/haar beweegredenen waren om deze informatie te laten lekken?
Graag spoedig uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
e-mail van
HHC aan
OM (woensdag 18.12.2013 14:05u)
Geachte mevr. Kompier,
Gisterenmiddag omstreeks 16:12u heb ik u telefonisch gevraagd om een antwoord op mijn vragen in onderstaande e-mail. U heeft mij gisteren toegezegd die zo snel mogelijk te beantwoorden. Gezien u, indien de berichtgeving in de media juist is, in staat bent geweest om aan diverse kranten kennelijk wel binnen een uur antwoord te geven kan ik niet langer dulden dat u op mijn vragen in gebreke blijft.
Uitgaande van het gegeven dat in deze zaak Koen Everink (
nu.nl/.../advocate-badr-hari-wil-koen-everink-horen-dossierlek) geen partij is, blijven er maar drie kandidaten over die voor dit lekken in aanmerking komen:
1) Het OM (volgens het NRC)
2) De Rechtspraak (volgens de Volkskrant)
3) Joris Demmink (mogelijk via Harro Knijff, die niet zijn advocaat is in de onderhavige art.12 procedure is)
Ik verzoek u vandaag 18-12-2013 uiterlijk om 18:00u mijn vragen beantwoord te hebben, bij gebreke waarvan ik morgen aangifte zal doen en het OM zal verzoeken een GVO te starten. Dit is nu namelijk precies waar deze rechtszaken over gaan: de betrouwbaarheid van Justitie!
In afwachting van uw reactie,
Met vriendelijke groet,
e-mail van
OM aan
HHC (woensdag 18.12.2013 16:06u)
Geachte heer Hofstede,
Van mijn collega mevrouw Kompier, werkzaam bij het parket Noord-Nederland, begreep ik zojuist dat u een klacht heeft over het niet (tijdig) beantwoorden van uw vragen over de art. 12Sv-procedure inzake de heer Demmink, de procedure die eerder deze week diende bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Derhalve kunt u uw klacht schriftelijk indienen en richten aan:
de hoofdadvocaat-generaal van het Ressortsparket, vestiging Arnhem-Leeuwarden
Postbus 30200
6803 AE Arnhem
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
De management-assistente van de hoofdadvocaat-generaal, vestiging Arnhem-Leeuwarden
e-mail van
HHC aan
OM (woensdag 18.12.2013 16:11u)
Geachte anonieme managementassistente,
Uw e-mail lijkt mij enigszins voorbarig. U heeft nog steeds twee uur de tijd om mijn eenvoudige en gerechtvaardigde vragen te beantwoorden.
Ik zal hierover verder geen klacht indienen, maar mocht ik niet tijdig antwoord ontvangen dan zal ik morgen aangifte doen.
Met vriendelijke groet,
En wegens het uitblijven van een reactie daarop heeft het HHC vervolgens de aangifte
3 toegezonden aan het door de management-assistente van de hoofdadvocaat-generaal, vestiging Arnhem-Leeuwarden, onder de e-mail van 16:06u opgegeven adres.
Zij vertrouwde erop het HHC daarmee voldoende te hebben geïnformeerd. Maar dat vertrouwen bleek niet terecht. Want in de afwijzing
4 die ik op 10.01.2014 ontving stelt de plv HOvJ
A.C. Maan: "
Aangezien de hoofdavocaat-generaal niet een instantie is die kan beslissen over aangiftes heeft hij uw brief ter behandeling aan mij gesteld."
Wellicht had ze me dan ook aanvullend moeten informeren dat een aangifte niet hetzelfde is als een klacht en dat daarvoor verschillende loketten gelden. Maar goed, mijn brief was aangekomen. Vandaar dat deze dan ook aangetekend was verzonden. "Niet ontvangen" is dan geen optie meer, en daarbij treedt de doorzendplicht in werking.
Zonder een
heksenjacht te willen ontketenen mag ik in alle redelijkheid wel verlangen dat (juist) het OM zich aan de vigerende regels houdt. En dat er wel eens een (al dan niet opzettelijk) foutje wordt gemaakt begrijp ik ook nog. In zo'n geval biedt je je excuses aan, probeer je de consequenties van je daden te herstellen, en zouden we kunnen overgaan tot de orde van de dag.
Iets vergelijkbaars heeft u al eens eerder kunnen lezen op het HHC in het incident
Amsterdamned
5. Ook daarbij was sprake van justiële (in)tolerantie
6, maar na een brief van rechtbank-president
Carla Eradus
7 waren we samen tot een compromis gekomen en was de zaak afgehandeld.
De brief en oplossing van Maan vind ik echt niet acceptabel. Ik heb dan ook een bezwaar/beroep
8 aangetekend, en daarin gewezen op de deadline van 27 januari a.s. Het zou immers vervelend zijn als de rechters voortijdig gewraakt zouden moeten worden.