Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

De fiets
Op 01.05.1999 werd er een fiets gevonden in een droge sloot te Friesland. Deze zou die afgelopen nacht gestolen zijn geweest op het station te Buitenpost. Marianne Vaatstra zou, zo gaat de verklaring, een vierdorpen tochtje gedaan hebben. Van Kollum, naar Buitenpost, via Veenklooster, naar Zwaagwesteinde. Ze kwam echter niet meer thuis aan.

Het heeft de gemoederen goed bezig gehouden, niet in de laatste plaats door de uitzendingen van Peter R. de V. Met zijn er-is-altijd-meer scenario's werden complotten bedacht van "goed voorbereide niet-Europese seriemoordenaars met rape-kits", tot en met "een nachtelijk avontuurtje met een tweede vriendje van de promiscue Marianne". Er klopte veel niet aan dit verhaal, reden waarom het HHC het dossier is gaan bestuderen en met de bekende gegevens, zoals deze eind 2012 beschikbaar waren, een tijdlijn 1 heeft opgesteld waarin de diverse verklaringen, foto's en verslagen zijn ingepast.

Uiteindelijk is er begin 2013 een oplossing geforceerd. Eentje met heel veel haken en ogen. Er is een dader aangewezen op basis van een "vrijwillig" en "oriënterend" onderzoek naar "verwantschap". En uiteindelijk hebben ze ook nog een bekentenis los weten te peuteren bij Jasper S. 2. Dat was het dan. Meer bewijs was er niet. Wat DNA en een verklaring. De rest van het bewijs (hoe kan het ook anders) was plotseling verdwenen.


Het boek
Een vreemd verhaal en er zijn daarom ook veel mensen die zich met deze zaak hebben bezig gehouden. Alle speculaties zijn langsgekomen. Het zesde zintuig heeft er paranormalen op af gestuurd. Met Argusoog-radio is menig uitzending vol gepraat en zijn duisterse sektes voorbij gekomen. Op dat moment zat ik in Turkije, 's-avond in het donker (het is daar een uur later), met een glas whisky luisterend in een sfeertje van de spookverhalen van Willem de Ridder naar Nederlandse taal. Dat was weer eens wat anders dan de hele dag Turks. Ik genoot ervan.

Maar wat er werkelijk is gebeurd blijft tot op de dag van vandaag voor iedereen een raadsel. Zeker, er is een "officiële" versie, waarin de toevallig om 2 uur 's-nachts langsfietsende boer Jasper S. uit Oudwoude zijn hoofd even wilde 'uitlaten' en daarbij dacht "die is van mij". Daar is een boek over verschenen geschreven door Simon Vuyk en geauthoriseerd door de vader Bauke Vaatstra. Het beschrijft de versie van de autoriteiten zoals u geacht wordt deze te accepteren. Er was eens een boer en een meisje op de fiets.... DNA heeft het bewezen. De boer heeft bekend. Verder moet u geen vragen meer stellen. Het OM heeft fantastisch werk geleverd en het recht heeft gezegevierd.

Dan is er een nieuwe tweede versie. Die van Wim Dankbaar en Hans Mauritz. Bijgestaan door vele Friezen die daar in de buurt wonen en eigen uit-de-eerste-hand informatie hebben, weigerden zij zich bij de overheids-versie neer te leggen.

Wim is, ondanks alle aanvallen op zijn persoon, blijven speuren. Hans en Wim doen enkele nieuwe onthullingen, benaderd vanuit de belangen van waarheidsvinding. In tegenstelling tot de doe-maar-snel-de-deksel-dicht overheidsversie hebben zij de benadering van moeder Maaike Vaatstra als insteek.

Maaike Vaatstra kon niet aanwezig zijn. De ouders van Jasper S. zouden aanvankelijk wel (incognito) komen. Maar na het uitlekken in de media hebben zij er voor gekozen verstek te laten gaan bij de presentatie.


De presentatie
De opkomst was omvangrijk. Net als tussen Bauke en Maaike, ook nu van alles de helft. De betere helft dan. Naast (1) half-complottend Nederland 3 was ook (2) half-Friesland aanwezig. Veel van de bekende namen, zowel uit de Peter R. de V. uitzendingen als die van het trio Kat/Donk/Dankbaar, gaven acte de présence. Deze mensen bestaan echt, ook al heeft het OM hun verklaringen genegeerd, en zijn dus geen illusoire geestbegoochelingen van paranoïde (3) halve-garen.

De avond begon met een toelichting van uitgever/schrijver Hans Mauritz. Hij legde uit op welke wijze het boek tot stand was gekomen. Daarna was Wim Dankbaar aan de beurt die keurig heeft verteld wat zijn drijfveer was. Geen rare rancune, geen dwangmatige obsessie, geen behoefte aan het vrijpleiten van Jasper of het veroordelen van een andere dader.

Wim zei het alsvolgt: Een kind is afhankelijk van zijn ouders. Deze brengen het kind normen en waarden bij. Hebben een voorbeeldfunctie. Leren het kind op te groeien tot een zelfstandige volwassene en stomen het klaar voor deelname aan de maatschappij. Daarbij moet het kind volledig kunnen vertrouwen op de goede intenties van de ouders. Wat ze hem vertellen moet waar zijn. Met name omdat het kind afhankelijk is van de ouders bij het vormen van zijn eigen beeld.

Die zelfde verhouding bestaat volgens Wim ook tussen de burger en de overheid. De burger is afhankelijk van wat de overheid verteld. De burger heeft niet de middelen om zelf de juiste informatie te vinden. De overheid moet die aanreiken. En de burger moet erop kunnen vertrouwen dat wat verteld wordt de waarheid is. Als de burger zijn overheid niet kan vertrouwen kan de burger ook geen volwaardige maatschappijparticipant worden.

Vervolgens was het de beurt aan mr. Mark Teurlings. Mark werd in december 2012 door "het gilde" verkozen tot de nr. 2 van de Top 10 Strafrechtadvocaten. Hij had ook al opgetreden bij de boekpresentaties van de "Oordopjeszaak", de best-seller van Hans Mauritz in België. En, oh toeval, ook bij de parachute-boekpresentatie van de aanwezige Steven Brown. Daarnaast werd vermeld dat het boek van Wim Dankbaar over de JFK-moord in Amerika een bestseller was. Een gezelschap van best-sellende internationale auteurs dus. (Verder werd ook gemeld dat de JFK-film -budget: 1 miljoen- binnenkort verwacht wordt in 700 Amerikaanse bioscopen.)

Zonder zijn collega Jan Vlug te willen aanvallen, had Mark toch wel de nodige bedenkingen bij de wijze waarop de verdediging van Jasper is gevoerd. Terecht stelde Mark dat hij noch het dossier, noch de wens was Jasper kende, maar dat desondanks de aanpak van Jan waarschijnlijk niet de zijne zou zijn geweest.

Daarna werd een compilage van oude bekende video-registraties gepresenteerd die het beeld van de bedenkingen onderschrijven en daarmee de achtergrond van het boek illustreerden. Tot slot was er nog een onthulling van drie notariële kluisverklaringen en een vertrouwelijke opname bij een politieverhoor waarbij een bijzondere 'blooper' directors-cut registratie was vastgelegd door twee rechercheurs.

Omdat Eenvandaag hierover komende week een reportage zal uitzenden is ons gevraagd om onze (geheime) opnames niet voortijdig te verspreiden. Houdt dus de TV in de gaten, kijk op de sites van Micha Kat 4, JD-tv 5 en Wim Dankbaar 4 en koop het boek 6.
author: Ton   |   published: 10.05.2014   |   updated: 10.05.2014   |   comments: allowed

12.05.2014 10:00u
Boek Ton Derksen
Verknipt bewijs
presentatie: Leusden
 
??.05.2014
Baybaşin
Civiele zaak
Rechtbank Den Bosch
 
17.06.2014
Baybaşin
Rolzitting AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 
-----------------------------
zie ook:
Demmink Procedures
updated: 03.03.2014