Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

Boek over Baybaşin

De wetenschapsfilosoof en bajesdeskundige Rein Gerritsen heeft zich met zijn onderzoek van de afgelopen jaren gestort op de zaak van de politieke gevangene Hüseyin Baybaşin. In deze zaak is alles uitzonderlijk en ongewoon en heel veel internationaal en illegaal. De zaak gaat terug naar het ontstaan van het huidige Turkije, honderd jaar geleden ten tijde van de Armeense genocide, en schetst vanuit dat historisch perspectief een beeld over de huidige politieke situatie en de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Voorzien van vele voetnoten en bewijzen. Voor wat betreft de inhoud wordt u verwezen naar het onlangs verschenen persbericht van de uitgever 1.

Niet alleen voormalig gevangenisdirecteuren en andere insiders, doch ook de internationale redactie van het HHC heeft hieraan haar medewerking verleend. Het HHC is daardoor tot in detail op de hoogte van de opzienbarende onthullingen in dit boek. Het verbaast het HHC dan ook niet dat de ministers Bert Koenders (BuZa) en Ard van der Steur (V&J) graag willen weten wat bekend zal worden gemaakt, welke risico's zij en de Nederlandse Staat lopen tegen strafrechtelijke vervolging, en wat de diplomatieke gevolgen en de toekomstige internationale positie zal zijn.

Uit angst voelen ze de warme gloed uit de opgerekte kringspier tussen de bilnaad door de broek in lopen. En dus gaan van der Steur en Keren İpek 2 (Turkse minister van justitie) "een ambtelijke werkgroep oprichten waarin Turkije en Nederland kunnen bezien op welke wijze de justitiële samenwerking nog verder kan worden verdiept" 3. Om daarover wat kennis te vergaren kloppen ze dan graag aan bij Baybaşin en hebben ze hem afgelopen week vriendelijk verzocht of zij de bewijzen misschien mochten inzien 4. Een WOB-verzoekje vonden ze te lang duren en bovendien wisten ze, uit eigen ervaring, dat daaruit toch niets zinnigs naar voren zou komen. Dus hebben ze het maar gewoon gestolen 5. Dat mag. Want de overheid vind zichzelf immuum voor strafvervolging en anders zetten ze de behandelende rechter wel onder druk.

Maar de auteur en de uitgever denken daar toch anders over. Zij doen aangifte van deze diefstal. Een nieuw hoofdstuk voor een boek over onderzoek door de overheid tegen de overheid.


Persbericht ISVWOp 17 november is een cruciaal deel van een manuscript van ISVW uitgevers door Justitie ontvreemd uit een cel in de penitentiaire inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard. Dat melden advocaten Judith Serrarens en Adèle van der Plas. Het betreft het manuscript van het komende boek Hüseyin Baybaşin. Turks-Nederlands overspel in de Koerdische kwestie van de hand van wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen.

De tekst, die handelt over de Turks-Koerdische zakenman Hüseyin Baybaşin, maakte deel uit van het advocatendossier van Baybaşin. Het is justitie-medewerkers bij wet verboden om de advocatendossiers te openen. Bovendien mogen bij een celinspectie ook geen persoonlijke artikelen weggenomen worden uit een cel. ISVW uitgevers doet, mede namens de auteur, aangifte van diefstal. Detentieadvocaat Serrarens en strafrechtadvocaat Van der Plas hebben bij de justitiele instellingen beklag gedaan van schending van het advocatengeheim.

Hüseyin Baybaşin zit een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland. Hoogleraar wetenschapsfilosofie Ton Derksen schreef eerder in het boek Verknipt bewijs dat het bewijs tegen hem doelbewust is vervalst door een Nederlands-Turkse politie-eenheid. In het manuscript van Rein Gerritsen beschrijft deze hoe Baybaşin, die mede-initiatiefnemer was van het in Den Haag opgerichte Koerdische Parlement in Ballingschap en die eerder getuigde over drugssmokkel door Turkse diplomaten, achter de tralies verdween. Hoge ambtenaren en politici uit zowel Nederland als Turkije hebben, zo beweert Gerritsen op basis van verkregen bewijsstukken, in deze zaak een dubieuze rol gespeeld.

Voor Baybaşin, die geen Nederlands leest, liet de uitgeverij een vertaling maken van cruciale passages uit het manuscript. Niet alleen deze Engelstalige tekst is uit de cel van Baybaşin ontvreemd, maar ook de onderliggende bewijsstukken. Het betreft geheime ambtelijke rapporten en memo's. Ook van deze ontvreemding doet ISVW uitgevers aangifte.

Hüseyin Baybaşin vertelt in een interview dat de inspectie van zijn cel niet door het reguliere gevangenispersoneel gebeurde, maar door een extern team van Justitie, wat ongebruikelijk is. Volgens de aangifte van Judith Serrarens, een van de advocaten van Baybasin, is de cel van Baybasin overhoop gehaald en zijn enkele bezittingen kapot gemaakt, iets wat Baybaşin in het radio-interview bevestigt. Hij bevestigt ook dat het vertaalde manuscript van Rein Gerritsen is weggehaald. 'Ik had er allerlei aantekeningen met de hand op geschreven, maar dat is nu allemaal gestolen.'

Van zowel het manuscript als de onderliggende bewijsstukken bestaan meerdere kopieën. De productie van het boek is dan ook niet gevaar. Het boek komt waarschijnlijk over twee maanden in de handel. Het verschijnt min of meer tegelijk met een ander ISVW-boek over deze zaak: De Baybasin-taps; een politieke gevangene in Nederland, van de hand van hoogleraar wetenschapsfilosofie Ton Derksen. Hij onderzocht de onlangs vrijgegeven telefoontaps van Baybasin en concludeert in het boek dat de inhoud met plak- en knipwerk in de audiobestanden tot stand is gekomen.


author: Ton   |   published: 23.11.2015   |   updated: 23.11.2015   |   comments: allowed

18.01.2016
Afscheid Demmink
Rechtbank Den Haag
 
??.02.2016
Boekpresentatie Gerritsen
ISVW Leusden
 
06.02.2016
Baybaşin vs. Nederland
Conclusie AG Baybaşin
Hoge Raad Den Haag
 
??.??.20??
Baybaşin vs. Nederland
Onderzoek vermogen
Gerechtshof Den Bosch
 
??.03.2016
Getuigenverhoor Demmink
RB Amsterdam
 

zie ook:
Demmink Procedures
updated: 03.03.2014