De WODC-affaire
1
staat niet op zich. Ook onderzoek van de Hoge Raad blijkt niet integer
Leusden, 19 december 2017
Het onderzoeksinstituut WODC is in opspraak geraakt omdat het ministerie van Justitie invloed uitoefende op de onderzoeksresultaten.
In Rammelende argumenten voor de Hoge Raad laat hoogleraar wetenschapsfilosofie Ton Derksen zien dat zelfs rondom de Hoge Raad een sfeer is ontstaan waarin onderzoeksgegevens worden aangepast. Een 1730 pagina's dik onderzoeksrapport van advocaat-generaal mr. Aben in de zaak van Hüseyin Baybasin staat vol met 'wegpoetsargumenten'.
Hüseyin Baybasin richtte in 1995 in Den Haag het Koerdische Parlement in Ballingschap op. Destijds reageerde de Turkse staat furieus. Een Nederlands-Turkse politie-eenheid werd op pad gestuurd om de telefoon van Baybasin af te tappen. Op basis van de taps kreeg Baybasin een levenslange gevangenisstraf wegens vermeende pogingen tot moord en drugshandel.
In twee eerdere boeken, Verknipt bewijs en De Baybasin-taps maakte Ton Derksen al duidelijk dat het bewijs tegen Baybasin is gefabriceerd. Er is gemanipuleerd met telefoontaps, die vervolgens ook doelbewust verkeerd zijn vertaald. Baybasins advocaat Adèle van der Plas vroeg zestien jaar tevergeefs om de originele bandopnames. Enkele jaren geleden is slechts een dertigtal van de zesduizend telefoontaps vrijgegeven.
De uitkomsten van het onderzoek naar deze taps waren ronduit schokkend: de Nederlandse politie, het Openbaar Ministerie en de Turkse politie moeten hun vervalsingen zorgvuldig op elkaar hebben afgestemd.
De zaak Baybasin ligt nu bij de Hoge Raad. Uit het nieuwste boek van Derksen blijkt dat advocaat-generaal Aben er op uit is om de lont uit de politiek explosieve zaak te trekken: zijn 1730 pagina's omvattende advies aan de Hoge Raad staat bol van de 'immuniseringsstrategieën'. Getuigendeskundigen met ontlastend bewijs worden steevast 'onbekwaam' genoemd. Getuigen die voor Baybasin belastend bewijs aanleveren zijn steevast 'gedegen'. Aben blijft op de taps woorden horen die volgens tal van internationale experts niet worden uitgesproken. Als autohandelaar Baybasin over de verkoop van een auto praat is dat volgens Aben codetaal voor een moordopdracht. Als klap op de vuurpijl blijft Aben - ondanks een duidelijk rapport van PWC - ontkennen dat de tapkamers destijds lek waren. Hij negeert ook de handleiding van de tapkamer, waar in staat hoe je de audiobestanden het beste kunt bewerken.
In een ultieme poging om de zaak onder het vloerkleed te vegen, liet mr. Aben zelfs de originele tapkamer nabouwen. Hij nodigde experts uit om de taps ter plekke te vervalsen. Die slaagden daar niet in. Wat bleek: Aben had een essentieel computeronderdeel uit de installatie weggelaten.
Over Ton Derksen
Ton Derksen is emeritus hoogleraar wetenschapsfilosofie. Zijn spraakmakende boek Lucia de B. vormde de aanzet tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. Ook zijn boeken Verknipt bewijs (over de zaak Baybasin), Leugens over Louwes en Verkeerde plaats, verkeerde tijd (over de zaak Olaf H.), liggen aan de basis van herzieningsaanvragen. Eerder publiceerde Derksen de boeken Het OM in de fout, over de systematische missers van het Openbaar Ministerie en De ware toedracht, over de valkuilen van waarheidsvinding in strafzaken. Op 12 december 2017 is zijn boek Dubbel gedwaald uitgekomen over de Puttense moordzaak.
Over de doelstelling van de ISVW
Al ruim een eeuw is de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) het kennisinstituut waar filosofie en praktijk elkaar ontmoeten. De ISVW maakt filosofie en wetenschap toegankelijk voor iedereen op zoek naar verdieping en inzicht. De ISVW is een non-profitorganisatie. Alle inkomsten uit zaalverhuur, de hotelvoorzieningen en de uitgeverij komen volledig ten goede aan de filosofiebeoefening en wetenschap.
Voor inhoudelijke vragen over het boek Rammelende argumenten kunt u contact opnemen met Erno Eskens, ISVW Uitgevers.
2
Voor interviewaanvragen met Ton Derksen of het aanvragen van recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met Anne-Marie Moons.
3