Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.
Definities
De mensen praten vaak langs elkaar heen. De Babylonische spraakverwarring. Wat wordt er bedoeld? Hanteren we dezelfde definities? Waar liggen de grenzen? Wanneer vinden we overschrijdingen ongepast of strafbaar? Wat is de ethiek en moraal? Hebben wetten nog wel zin als deze opportunistisch worden toegepast?
Terrorisme is zo'n kreet. Reuze populair bij suppressieve overheden. Ben je het niet met de regering eens dan ben je niet langer van de oppositie, maar direct een extremistische terrorist. Die moeten worden uitgeroeid. En het doel heiligt de middelen.
Staatsgeheimen hebben we ook al besproken. In een democratie vormt het volk de staat. Maar toch heeft de staat veel geheimen voor zijn schepper. Het zijn de science fiction verhalen waarin de cyberborg zich keert tegen de construerende wetenschapper dr. Frankenstein. Faction dus. Fiction based on facts.
Spionneren Typisch werkje voor "veiligheid" en "inlichtingen" diensten. Zowel voor het buitenland als het binnenland. Vaak ook nog gekoppeld aan militaire en justitiële diensten. Opsporingsapparaten heten dat. Let op het stukje "apparaten", zonder nadenken een taak uitvoeren.
De toezichthouders
Zoals Ella Fitzgerald de Cole Porter compositie uit 1928 zong: Birds do it, bees do it / Even educated fleas do it / Let's all do it. Er is dan ook een heel alfabet aan diensten: AIVD, BfV, CIA, DGSE...
Onze eigen educated flea de AIVD ziet als haar taak:
"De AIVD probeert op diverse manieren spionage door buitenlandse inlichtingendiensten te onderkennen en tegen te gaan. Mede door onderzoek naar spionageactiviteiten van andere landen is een aantal activiteiten van andere landen beëindigd."
Welke landen dat zijn wordt er niet bij verteld. Voor inlichtingendiensten geven ze eigenlijk verdraaid weinig informatie. Je vraagt je dan ook af of er überhaupt wel enige effectiviteit en rendement wordt behaald. En vanuit crisis-economisch oogpunt: heiligt het middel wel het doel? Ons cyber opperhoofd, die ook niet alles weet, vindt van wel. En voor wat ze niet weten of kunnen wordt dan het bedrijfsleven maar ingeschakeld. Als bedrijven zelf merken dat ze bespioneert worden dan moeten ze dat voortaan verplicht melden aan het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum). Dan kunnen zij daar weer een mooi rapport over schrijven, wat uiteraard niemand mag lezen omdat het staatsgeheim is.
Nu heeft het ook niet zo veel zin om dit soort rapporten te lezen, want de cijfers kloppen toch niet. Het CTIVD (Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten) mogen deze rapporten namelijk wel lezen. En zij concluderen dat de AIVD "naar behoren" de afgeluisterden informeert. Let op: Sinds begin dit jaar heeft de AIVD 13 personen "genotificeert". (Ik verzin die woorden niet zelf.) Volgens het NRC waren er in 2012 maar liefst 17.000 internettaps en het aantal telefoontaps 25.487. Dat is totaal 42.487 taps per jaar, exclusief de situaties waarbij huizen zijn binnengedrongen en microfoons zijn geplaatst. Dan is 13 (x 2 voor 12 maanden) gedeeld door 42.487 maar liefst 0,06%. Inderdaad nog niet een promille. Is dat naar behoren?
Mensenrechten
Daar hebben we weer zo'n voorbeeld van verschillende definities. De kans dat u (wettelijk verplicht) op de hoogte wordt gebracht staat gelijk aan het winnen van de staatsloterij. Mijn definitie van "naar behoren" is anders, maar dat zelfde geldt ook voor wat ik versta onder "normen en waarden". Ook daarin verschilt mijn opvatting van die van de overheid. Zelfs als de overheid evident strijdig handelt met uw mensenrechten dan nog trekt Opstelten zich niets aan van de Raad voor de Rechtspraak. Zo'n Trias-Politica machtenscheiding daar heeft hij immers niets mee te maken.
En mocht de overheid u niet spontaan informeren (hetgeen wettelijk verplicht is) dan kunt u altijd nog een WOB-verzoek indienen. Ook kunt u een inzageverzoek doen, zoals u dat ook kunt doen bij het bureau kredietregistratie, de gemeentelijke basisadministratie, het patiëntendossier, de kamer van koophandel, de . . . er wordt wat aan informatie opgeslagen over u.
De "democratisch gekozen" overheden keuren dat allemaal goed. Gisteren weer opnieuw: Het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten heeft woensdagavond tegen een maatregel gestemd om de praktijken van de geheimde dienst NSA een halt toe te roepen. Oftewel voor continuering van de spionagepraktijken van de NSA.
GSM-taps
En uiteraard mag de overheid u traceren, stalken, volgen en opslaan in databases wat u allemaal heeft gedaan. En blijkbaar mogen ze ook gewoon uw telefoon clonen. U staat aan de grens bij de douane, ondertussen worden als uw telefoongegevens gedownload, en er is niets wat u daar tegen kunt doen, behalve natuurlijk niet naar zulke dubieuze, mensenrechten schendende landen, zoals de USA en de UK, te reizen.
Als u dacht dat ze alleen maar bijhielden welke webpagina's u bezoekt en wat u allemaal GRATIS (heel dankbaar) in de cloud opslaat, op Facebook plaats en via Gmail verzendt? Natuurlijk is er meer. Zo heb ik u verteld van het (achteraf) volgen van uw telefoon, zoals ook bij Jeroen Denis is gedaan. Maar dit kunnen ze natuurlijk ook vooraf. In feite kunnen ze de besturing van uw telefoon gewoon overnemen, zonder dat u dit in de gaten heeft. Uw vrijwillige GPS-enkelband kan geraadpleegd worden wanneer men maar wilt. Dat kunt u overigens zelf ook, alleen moet u daarvoor betalen. Zo is er bijvoorbeeld de kidstel telefoontracker, waardoor u altijd kunt zien waar u kind is en kunt luisteren wat het doet. En voor uw vreemgaande geliefde is er de volwassene versie.
OTA
Maar ook uw gewone telefoon kan, als er een SIM card (Subscriber Identification Module) in zit, op afstand worden aangestuurd en afgeluisterd. Dat gaat via OTA, Over the Air Programming. Door een zogenaamde stealth-SMS of silent-ping te sturen verschijnt er geen bericht op uw telefoon, hoort u geen ringtone en zal het toestel niet trillen. U heeft niets in de gaten, maar de verzender ontvangt wel informatie terug van uw telefoon. In Duitsland zijn in 2012 440.000 van die stealth-SMS-jes verzonden door de overheid. Dat zijn wel heel veel terroristen die in de gaten moeten worden gehouden. En wat veel bomaanslagen hebben ze daarmee verijdeld!
Maar het wordt nog leuker. Gisteren werd bekend dat de Duitse ethisch hacker Karsten Nohl het voor elkaar heeft gekregen om op afstand (dus via OTA) de SIM-kaart in uw telefoon te hacken. (En dus ook in andere systemen die met een SIM-kaart werken, zoals anti-diefstal en inbraaksystemen met een alarmcentrale service.) De techniek is simpel. Door een verkeerd OTA bericht te sturen krijgt hij een error-message terug waarin de DES-encryptie sleutel wordt doorgegeven. Vanaf dat moment heeft hij de toegangscode en volledige controle over het toestel zonder dat de gebruiker dat weet.
Gelukkig maar dat KPN de storing in Frankrijk na vier dagen snel hersteld heeft. Al die loslopende toeristen terroristen zijn immers staatsgevaarlijk en moeten wel gevolgd kunnen worden.
author: Ton | published: 25.07.2013 | updated: 25.07.2013 | comments: allowed
|