Er is geen CSS ondersteuning. Zonder CSS is alleen de onopgemaakte HTML zichtbaar.

18 Koerden ontsnappen via een tunnel uit de gevangenis in Bingöl
Gisterenacht ontsnapten 18 Koerden via een tunnel uit de medium-security gevangenis in Bingöl in Zuid-oost Turkije. De tunnel is 65 cm in doorsnede en 70 m lang. De autoriteiten denken dat ze misschien wel een jaar gedaan hebben over het graven, omdat er geen uitgegraven grond of gereedschappen zijn gevonden. Van de 18 gevangen waren er 4 veroordeeld en de overige zijn verdachte van het lidmaatschap van of hulp verstrekken aan een, door de Turkse minister van justitie Sadullah Ergin, genoemde terroristische organisatie. De ontsnapten houden zich vermoedelijk in het omringende berggebied schuil.


Nederland en de Koerden
Het Koerdisch-Turkse conflict speelt al een eeuw lang. De reden waarom dit voor Nederland vermeldenswaardig is, is de rol die de Nederlandse justitie heeft gespeeld (en nog steeds speelt) in de gevangenname van Hüseyin Baybaşin.

Op 24.12.1995 werd deze Koerdische zakenman namelijk naar Nederland gelokt door samenspanning met de Turkse overheid en infiltratie van de Turken in het Nederlandse rechtssysteem. De man zit sindsdien levenslang gevangen in Nederland.

Maar er zijn meer heimelijke relaties tussen Turkije en Nederland die deels als besproken zijn. We hebben het dan over drugshandel, asielzoekers, Koerdische activisten en politieke invloed. Om het belang van de politiek binnen de Turks-Koerdische verhoudingen te kunnen begrijpen is het goed een overzicht te geven van deze verhoudingen in Turkije.


Het Koerdisch-Turkse conflict
De Koerden zijn een volk van 35 miljoen personen en bevinden zich in de regio waar de grenzen van Iran - Irak - Syrië - Turkije bij elkaar komen. Bij het vaststellen van de kunstmatige landsgrenzen is onvoldoende rekening gehouden met deze groep, net als dat binnen het Palestijns-Israëlisch conflict het geval is. De eigenlijke schuld van de problematiek ligt daarmee bij de Westerlingen en een oplossing komt maar moeizaam dichterbij.

Meer informatie over de zaak Baybaşin



author: Ton   |   published: 26.09.2013   |   updated: 26.09.2013   |   comments: allowed